Randprogramma

Q&A en debat

Tijdens Festival Cinéma Arabe zijn verschillende filmmakers aanwezig om hun film zelf te presenteren. Na afloop van de vertoning staan ze klaar voor een Q&A met het publiek. Op het programma staan ook drie debatten met filmmakers en gastsprekers. Alle debatten vinden plaats in Rialto.

Vr 24 april | Syria in perspective
Aansluitend aan de documentaire From My Syrian Room van de Syrische regisseur Hazem Alhamwi reflecteren we op de treurige actualiteit in Syrie. Hoe ga je als filmmaker om met angst voor een dictatoriaal regime, voor geweld, voor isolement? We praten in het debat verder waar de film eindigt. Hoe kijkt Alhamwi, één van de gasten, nu naar zijn land dat in puin ligt? Waait er nog steeds hoop? Wat is het belang van cultuur en kunst in deze strijd? Hoe zou de internationale gemeenschap moeten handelen? Naast Alhamwi schuiven ook drie andere gasten aan die vanuit hun eigen expertise een licht zullen schijnen over deze kwesties: islamologe Nuweira Youskine die in Damascus onderzoek deed naar de Arabische taal en cultuur, Jan Jaap van Oosterzee, beleidsadviseur Midden-Oosten bij PAX for Peace en Hind Shoufani, regisseur van de documentaire Trip Along Exodus. Na het debat is er gelegenheid om een tentoonstelling met het werk Hazem Alhamwi te bezichtigen in de nabij gelegen Oranjekerk.

17:00 uur | start documentaire From My Syrian Room
18:15 uur | aansluitend debat Syria in perspective
19:00 uur | aansluitend tentoonstelling Hazem Alhamwi
Moderators: Adel Salem, Nadia Moussaid
Gasten: Hazem Alhamwi, Nuweira Youskine, Jan Jaap van Oosterzee, Hind Shoufani
LET OP! Toegang voor publiek dat uitsluitend het debat wil bijwonen, is afhankelijk van nog beschikbare plaatsen.

Za 25 april | Women and the Arab revolution
Aansluitend aan de documentaire Feminists, Insha’allah! gaan we in gesprek over feminisme in de Arabische wereld. Dit doen we met de in Tunesië geboren Kaouthar Darmoni, docent Gender & Media (Universiteit van Amsterdam), de Nederlands-Iraakse Laila al Zwaini, arabiste, juriste en voormalig lid van WISE Global Muslim Women Shura Council, en Vivienne Matthies-Boon, docent Internationale Betrekkingen van het Midden-Oosten (Universiteit van Amsterdam). Welke conclusies kunnen er 5 jaar na het begin van de Arabische revolutie getrokken worden? Is in Tunesië  de positie van vrouwen nog steeds relatief het beste? Wat is de juiste weg naar emancipatie en gelijke rechten? Een seculiere democratie? Of moeten de religieuze teksten opnieuw geïnterpreteerd worden om aan te tonen dat mannen en vrouwen gelijk zijn?

15:15 uur | start documentaire Feminists Insha’allah!
16:15 uur | aansluitend debat Women and the Arab revolution
Moderators: Adel Salem, Nadia Moussaid
Gasten: Kouathar Darmoni, Laila al Zwaini, Vivienne Matthies-Boon
Voertaal: Engels
Toegang documentaire: € 9,50
Toegang debat: gratis
LET OP! Toegang voor publiek dat uitsluitend het debat wil bijwonen, is afhankelijk van nog beschikbare plaatsen.

Andere films rondom dit thema:
Private Revolutions
Le Challat de Tunis 

Zo 26 april | Christian minorities in the Arab world
Sinds de opkomst van IS worden christelijke minderheden in de Arabische wereld nog meer belaagd dan voorheen. In dit debat gaan we in op de situatie van de kopten in Egypte. Hoe verhoudt deze christelijke minderheid zich tot het huidige militaire regime? In de documentaire Jesus Was Here van regisseur Mohammed Khairy zien we dat de kopten altijd een plek hebben gehad in Egypte. Onder de regimes van Nasr en Sadat vroegen zij echter altijd om bescherming. Maar vragen zij bescherming aan het juiste adres? Aan tafel Mohammed Khairy, regisseur van de documentaire Jesus Was Here, arabist en journalist Rena Netjes en Leila Sansour, regisseur van de documentaire Open Bethlehem.

15:30 uur | start documentaire Jesus Was Here
16:45 uur | aansluitend debat Christian minorities in the Arab world
Moderators: Adel Salem, Nadia Moussaid
Gasten: Mohammed Khairy, Rena Netjes, Leila Sansour
Voertaal: Engels
Toegang documentaire: € 9,50
Toegang debat: gratis
LET OP! Toegang voor publiek dat uitsluitend het debat wil bijwonen, is afhankelijk van nog beschikbare plaatsen.

 Expositie Hazem Alhamwi

In het kader van de tentoonstelling Crisis of History #3: Beyond History in de Tolhuistuin in Amsterdam presenteren we dinsdag 14 april samen met Framer Framed de voorpremière van de documentaire From My Syrian Room. Na afloop is er een gesprek met maker Hazem Alhamwi. Alhamwi is tevens kunstenaar en levert in zijn werk scherpe kritiek op het Syrische regime. Een deel van zijn bijzondere tekeningen wordt tentoongesteld, eerst in de Tolhuistuin en tijdens het festival in de Oranjekerk, om de hoek bij Rialto. Lees hier een artikel van kunstcriticus Rogier Ormeling over Hazem’s werk.

di 14 april | 20.00 uur | Framer Framed | Tolhuistuin
wo 22 – 26 april | 12.00 – 15.00 uur | Oranjekerk | Amsterdam

Eten en drinken

Voor de inwendige mens kun je tijdens het festival terecht bij onze mediterrane keuken. Volle borden met geduld en liefde klaargemaakt – én de lekkerste kruiden en specerijen – zoals je in Marokko, Libanon en Turkije ziet.

Cinéma Arabe op de NPO

Onze partner NPO Cultura, hét digitale themakanaal van de Publieke Omroep voor verdieping in kunst en cultuur, zendt weer enkele van de mooiste films van de afgelopen twee jaar uit. Op het programma staan onder meer:

Plastic Harem, een documentaire over het verleidelijke vrouwbeeld in Arabische media en de tentoonstelling daarover van Egyptisch-Nederlandse kunstenaar Tarik Sadouma.

Waterkoud, een sociaal drama van de Groningse cineast Cengiz Özgök over drie verloren zielen in een afgelegen havenstad.

Die Welt, het filmdebuut van Nederlands-Tunesische regisseur Alex Pitstra, over de DVD-verkoper Abdallah uit Tunis die droomt van een beter leven met een vrouw in Europa.

za 18 en zo 19 april | vanaf 20.30 uur | NPO Cultura

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl