Debatten

Tijdens het festival zijn verschillende filmmakers en kenners van de Arabische wereld aanwezig. Met hen gaan we in gesprek naar aanleiding van drie documentaires uit het festivalprogramma.

De liberale hoofddoek?

Wat doe je als je als liberale moslim in Europa te maken krijgt met een dochter die plotseling besluit een hoofddoek te dragen? In zowel de speelfilm Mariam als de documentaire The tainted veil zien we een botsing tussen religieuze en seculiere opvattingen rondom de problematiek van het dragen van een hoofddoek. Draagt de Nederlandse Moslima de hoofddoek uit culturele gewoonte of uit religieus voorschrift? Na afloop van de vertoning van The tainted veil gaan we  hierover in gesprek.

Aan tafel: Mazen Al Khayrat (director The tainted veil), Vanessa Vroon-Najem (postdoc researcher antropologie, UvA en auteur van Bekeerd )) en Cindy van den Bremen (empathic designer).
Moderator: Leila el-Zwaini (Buitenhof, arabiste/juriste)
Voertaal: Engels

Rialto
vr 22 april | 17:00u
Gratis toegang na afloop van The tainted veil

Egypte in historisch perspectief

Precies vijf jaar geleden keek de wereld hoopvol naar de beelden op het Tahrirplein. Nu, vijf jaar na de Arabische revoluties, lijkt de desillusie compleet: meer dan ooit gaapt er een kloof tussen arm en rijk, wordt kritiek niet geduld en zitten politieke tegenstanders van het regime vast. Herhaalt de geschiedenis zich? Na de vertoning van Egypt’s modern pharaoh’s: Sadat & Mubarak spreken we over de noodzaak van deze triologie, de spanning tussen het militaire regime en de moslimbroederschap en de politieke status van het huidige Egypte.

Aan tafel: Jihan El-Tahri (regisseur Egypt’s modern pharaoh’s), Vivienne Matthies-Boon (docent International Relations of the Middle East, UvA) en Adel Salem (directeur Cinéma Arabe).
Moderator: Nadia Moussaid
Voertaal: Engels

De Balie
za 23 april | 17:00u
Gratis toegang na afloop van Egypt’s modern pharaoh’s: Sadat & Mubarak

Muziek als motor van sociale verandering?

Als politici je dromen stelen, wie geeft er dan richting aan je leven? Volgens Farid Eslam, regisseur van de documentaire Yallah! Underground, speelt undergroud muziek daar een belangrijke rol in. Maar hoe ver kunnen muzikanten in de Arabische wereld gaan? En in hoeverre heeft muziek de potentie sociale verandering teweeg te brengen? Na de vertoning van Yallah! Underground gaan we onder meer in gesprek met de regisseur over artistiek verzet in tijden van conflict.

Aan tafel: Farid Eslam (regisseur Yallah! Underground), Ghalia Benali (zangeres en actrice) en Anne van Oostrum (arabiste/musicologe, UvA).
Moderator: Nadia Moussaid
Voertaal: Engels

De Balie
zo 24 april | 15:00u
Gratis toegang na afloop van Yallah! Underground

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl