From My Syrian Room

Hazem Alhamwi | Syrië | 2014 | doc | 70′ | HDCAM | Arabisch | Engels ondertiteld 

Hoe blijf je trouw aan jezelf in een dictatuur die als een vlakgom je eigenheid uitwist en een cultuur van angst kweekt? De Syrische Hazem Alhamwi (1980) trok zich terug in zijn kamer en vond vrijheid in tekenen. Als in 2011 de revolutie uitbreekt, durft de filmmaker en kunstenaar de confrontatie met zijn innerlijke demonen niet direct aan. In plaats daarvan onderzoekt Alhamwi zijn herinneringen, van zijn jeugd tot het heden – en zo de vrijheidsdrang van zijn volk. Voor de camera in zijn kamer delen onder meer zijn oude tekenlerares, vriendin Rhina (onherkenbaar in beeld) en voormalig politiek gevangene Ghassan hun ervaringen met het wrede regime van vader en zoon Assad. Alhamwi’s tekeningen illustreren de gedeelde angst en wanhoop.

NL première

Mede tot stand gekomen met ondersteuning van het IDFA Bertha Fund.

Regisseur Hazem Alhamwi is aanwezig op het festival.

Expositie Hazem Alhamwi
Alhamwi is tevens kunstenaar en levert in zijn werk scherpe kritiek op het Syrische regime. Een deel van zijn bijzondere tekeningen wordt tentoongesteld, eerst in de Tolhuistuin en tijdens het festival in de Oranjekerk, om de hoek bij Rialto. De expositieruimte van de Oranjekerk is geopend van woensdag t/m zondag van 12:00 tot 15:00 uur én na afloop van iedere screening van From My Syrian Room. Lees hier een artikel van kunstcriticus Rogier Ormeling over Hazem’s werk.

Debat Syria in perspective
Aansluitend aan de documentaire From My Syrian Room op vrijdag 24 april reflecteren we op de treurige actualiteit in Syrië. Hoe ga je als filmmaker om met angst voor een dictatoriaal regime, voor geweld, voor isolement? We praten in het debat verder waar de film eindigt. Hoe kijkt Alhamwi, één van de gasten, nu naar zijn land dat in puin ligt? Waait er nog steeds hoop? Wat is het belang van cultuur en kunst in deze strijd? Hoe zou de internationale gemeenschap moeten handelen? Naast Alhamwi schuiven ook drie andere gasten aan die vanuit hun eigen expertise een licht zullen schijnen over deze kwesties: Islamologe Nuweira Youskine die in Damascus onderzoek deed naar de Arabische taal en cultuur, Jan Jaap van Oosterzee, beleidsadviseur Midden-Oosten bij PAX for Peace en Hind Shoufani, regisseur van de documentaire Trip Along Exodus. Na het debat is er gelegenheid om een tentoonstelling met het werk Hazem Alhamwi te bezichtigen in de nabij gelegen Oranjekerk.

17:00 uur | start documentaire From My Syrian Room
18:15 uur | aansluitend debat Syria in perspective
19:00 uur | aansluitend expositie Hazem Alhamwi
Moderators: Adel Salem, Nadia Moussaid
Gasten: Hazem Alhamwi, Nuweira Youskine, Jan Jaap van Oosterzee, Hind Shoufani.
Voertaal: Engels
Toegang documentaire: € 9,50
Toegang debat: gratis
LET OP! Toegang voor publiek dat uitsluitend het debat wil bijwonen, is afhankelijk van nog beschikbare plaatsen.

NB: in het programmaboekje staat per abuis dat de film 94 minuten duurt. Dit klopt niet: de lengte is 70 minuten.

VERTONINGEN

De Tolhuistuin /
Framer Framed

di 14 april | 20:00 (voorpremière)
na afloop gesprek met Hazem Alhamwi
& expositie van diens tekeningen
RESERVEREN

Rialto
vr 24 april | 17:00 (première)
voorfilm: A Day and a Button
na afloop debat
TICKETS

zo 26 april | 20:30
na afloop Q&A
TICKETS

LantarenVenster
zo 3 mei | 17:00
TICKETS

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl