Casanegra
Nourredine Lakhmari | Marokko, 2008 | 131′ | Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

Voor wie: VMBO 4, Havo 4 en 5, VWO 4, 5 en 6
Vakken: CKV, Maatschappijleer, Geschiedenis

CasanegraCasanegra vertelt het verhaal van de Marokkaanse jeugdvrienden Adil (21) en Karim (22). Ze dromen van een betere toekomst maar overleven vooralsnog door schimmige straathandeltjes. Adil wil emigreren naar Zweden. Hij is geobsedeerd door Europa en lijkt bereid er alles aan te doen om zijn doel te bereiken. Karim wil gewoon zorgen voor zijn familie, verliefd zijn, geld verdienen, een beter leven leiden. Wanneer een plaatselijke gangsterbaas de twee rekruteert voor een ‘echte’ klus wordt hun jarenlange vriendschap danig op de proef gesteld. Voor het eerst staan de twee voor werkelijke dilemma’s en moeten ze keuzes maken tussen liefde en vriendschap, avontuur en gezond verstand, hoop en wanhoop. Een liefdesgeschiedenis van twee jongens en hun stad. Een stad die hen niet liefheeft. Casanegra is een ode aan de vriendschap, aan de hoop van een stad en van een generatie.

Casanegra had ongekend succes in Marokko, vooral onder jongeren. De film sluit aan op de toegenomen vrijheid van meningsuiting in Marokko. Casanegra geeft een ongecensureerde inkijk in het straatleven van Casablanca – ‘Casanegra’ in de leefwereld van Adil en Karim. Tegelijkertijd spreekt de film tal van controversiële thema’s aan zoals seks, religie, geweld, misdrijf, toekomstdromen en de liefde. Alles gegoten in de vorm van een Hollywood-blockbuster in een stijl die doet denken aan de films van Quentin Tarantino – snelle beelden, hippe muziek, humoristisch en ruig tegelijk.

Wij hebben voor deze film gekozen omdat Casanegra een aantal factoren illustreert die ertoe hebben geleid dat vooral jongeren in de Arabische wereld zo massaal in opstand zijn gekomen. Het educatieve pakket rondom Casanegra geeft dan ook een boeiend uitgangspunt om recente gebeurtenissen in de klas te bespreken.

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl