home » Festival 2019 » Topics

Topics

Cinema society

De spannende en urgente openingsfilm Fatwa is een afdaling in het duistere hart van het islamitisch radicalisme. Terwijl sommige verklaringen dit fenomeen proberen terug te voeren op de Koran en andere juist de relatie tussen het Midden-Oosten en het Westen aanwijzen als bron van alle ellende, werpt deze film licht op het conflict tussen generaties als voedingsbodem voor radicalisering. Ook in de korte film Brotherhood, over de terugkeer van een jonge Syriëganger, speelt een vader-zoonconflict een belangrijke rol.

Welke kloof gaapt er tussen jongeren van nu en hun ouders? In de multi-etnische liefdestragedie For a Happy Life staan Pakistaanse huwelijksarrangementen in schril contrast met de afzijdigheid die de Algerijnse vader van het hoofdpersonage toont voor het persoonlijk leven van zijn dochter. De verstandhouding die in de korte film Le chant d’Ahmed ontstaat tussen een ‘probleemjongere’ en een man die zijn grootvader zou kunnen zijn, biedt een heel wat hoopvoller perspectief op de generatiestrijd.

Tunesië in beweging

Het is alweer ruim acht jaar geleden dat in Tunesië de revolutie uitbrak die uiteindelijk in de hele regio de Arabische Lente ontketende. Hoewel de recente ontwikkelingen in buurland Algerije bewijzen dat het vuur van de opstand nog niet is gedoofd, is Tunesië tot nu toe het enige land waar een autoritair regime met succes werd vervangen door een pluralistische democratie. Een veelbelovende transitie die zich op dit moment lijkt te weerspiegelen in een opleving in de Tunesische filmproductie, waarvan Cinéma Arabe een selectie laat zien.

Naast openingsfilm Fatwa, een drama dat dicht op de actualiteit zit, neemt Whispering Sands je mee op een contemplatieve reis door de tijd en de woestijn. De gevaarlijke verleidingen waar opgroeiende jongeren in het Tunesische achterland aan worden blootgesteld, komen aan bod in de vrolijke korte film Nefta Football Club en in het tragische Brotherhood. Het onverbloemde drama Look at Me portretteert een emigrant die gedwongen wordt zijn leven en zijn traditionele ideeën over mannelijkheid drastisch te herzien.

15 jaar Cinéma Arabe

In 2004 vond in het Filmmuseum Cinerama Amsterdam de eerste editie van Cinéma Arabe plaats. Dat jaar ging Le grand voyage op het festival in première: een hartverwarmende roadmovie die vijftien jaar na verschijnen nog steeds een relevant inzicht biedt in de generatiekloof tussen migranten en hun in Europa opgegroeide kinderen. Zo zijn er in de loop van vijftien jaar tientallen films geweest die erom vragen opnieuw te worden gezien, of het nu vanwege hun tijdloze karakter is (Bab’Aziz), omdat ze op zo’n doordringende manier het moment hebben gevangen (From My Syrian Room) of doordat hun thematiek nog onverminderd actueel is (Cairo 678). Tegelijk met de dramatische ontwikkelingen in de Maghreb en het Midden-Oosten, blijft de cinema zich tegen de klippen op vernieuwen. Met een selectie van tien speelfilms en documentaires kijken we terug op 15 jaar Cinéma Arabe.

Paneldiscussies

De kracht van identiteit

Naar aanleiding van het programmathema Cinema Society spreken filmmakers over identiteitskwesties en de plek die het onderwerp in de 21e eeuw in het politieke en maatschappelijke debat heeft veroverd. Je werk, je paspoort, je politieke keuzes. Je geboorteland, je geloof, je herinneringen, de taal waarin je droomt, de kleur van je huid. Wat bepaalt eigenlijk wie je bent? En welke valkuilen brengt dat met zich mee?

Paneldiscussie na de vertoning van Fatwa, vrij 10-5 | 15:30

Cultuur als remedie

Wat betekent oorlog wanneer die plotseling je eigen doodgewone leven zou binnendringen? Wat zet je op het spel in de hoop op veiligheid? Hoe ga je om met de eindeloze reeks contradicties op de grens van Israël en Palestina? De films op het festival stellen scherp op wat ons verbindt met mensen die in nieuwsuitingen vaak tot getal zijn gereduceerd. Een aantal prominente sprekers en filmmakers onderzoeken welke rol kunst en cultuur hierin kunnen spelen, en wat daarvoor nodig is.

Paneldiscussie na de vertoning van Whispering Sands, zat 11-5 | 14:15

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl