Debatten

Tijdens het festival zijn verschillende filmmakers en kenners van de Arabische wereld aanwezig. Met hen gaan we in gesprek naar aanleiding van drie documentaires uit het festivalprogramma.

Radicalisme in Europa

Ook dit jaar vertoont Cinéma Arabe grensverleggende films uit de Arabische wereld die aansluiten bij actuele vraagstukken en polemieken. Mede door het toenemend aantal aanslagen in Europa van afgelopen jaren, is het debat rond de Islam weer helemaal aangewakkerd en ligt het geloof vaak onder vuur. Wat betekenen islamitisch radicalisme en islamofobie voor de gewone moslim in Europa? Hoe kunnen we de vooroordelen over moslims in het westen weerleggen en hoe komt het dat met name jongeren met een Arabische achtergrond gevoelig zijn voor radicalisering? In de documentaire Latifa, a life standing doet Latifa, wiens zoon gedood werd in een terreuraanslag bij Toulouse 2012, een beroep op het zelfvertrouwen van jongeren, de steun van hun ouders en docenten en de politieke wil van ministers om betere kansen voor iedereen te creëren.

Speciaal voor Cinéma Arabe komen Latifa en de makers van de film naar Amsterdam, om na de vertoning met ons in gesprek te gaan over dit prangende vraagstuk.

De Balie
ma 17 april | 15:15u
Gratis toegang na vertoning Latifa, a life standing

Gender in de Arabische wereld

De positie van de vrouw in de Arabische wereld is altijd een hot-topic, maar ook het concept van gender komt steeds meer naar voren in discussies over feminisme. Islamitisch feminisme verschilt van het feminisme dat wij in Nederland kennen: het is met name gericht op de islamitische gemeenschap en de traditionele structuren, terwijl het feminisme in Nederland vaak meer gaat om het individu en de seksualiteit van de vrouw. Daarbij is het debat uitgegroeid tot een veel bredere discussie over seksualiteit, homoseksualiteit en transgenders in de maatschappij. Zijn overwegend islamitische landen klaar voor discussies over gender en seksualiteit?

In de Tunesische film Upon the Shadow wordt een groep LGBT-jongeren gevolgd in Tunesië. Zij voeren een zware strijd in de samenleving en met hun familie. Wij gaan in gesprek met makers en connaisseurs uit Nederland.

De Balie
za 15 april | 17:00u
Gratis toegang na vertoning Upon the shadow

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl