Cinéma Arabe 2013

» Films 2013

De vijfde editie van Festival Cinéma Arabe is met recht speciaal te noemen. Het festival is voor het eerst opgenomen in het Kunstenplan van de gemeente Amsterdam en zal vanaf nu jaarlijks terugkomen. Wij zien dit als een blijk van erkenning van het belang van het festival. Tegelijkertijd groeit het landelijk bereik van Cinéma Arabe: tijdens deze editie debuteert het festival in de steden Rotterdam en Den Bosch. Hierdoor bereiken wij een steeds groter publiek in Nederland, wat natuurlijk ten goede komt aan de Arabische cinema. Deze maakt op dit moment grote stappen in haar ontwikkeling. Door het diverse aanbod aan producties en een stijgende lijn in kwaliteit en artistieke waarde bereiken steeds meer makers uit de Arabische wereld het internationale podium met hun films. Filmfestivals als Venetië, Cannes en Berlijn hebben steevast een aantal Arabische films op het programma staan.

Opvallend dit jaar is de sterke vertegenwoordiging van debuterende, vrouwelijke filmmakers, zoals Haifaa Al-Mansour met haar intelligente eerste speelfilm Wadjda. Zij is afkomstig uit Saoedi-Arabië, een land zonder bioscopen, dat geen enkele filmtraditie kent. Ook verrassend is het sterke debuut van Hinde Boujemaa uit Tunesië met haar documentaire It Was Better Tomorrow. Beide films zijn tijdens het festival te zien.

De huidige ontwikkelingen in de regio en de beeldvorming in het westen over de Arabische wereld en vice versa vormen de rode draad in het programma van deze editie van Festival Cinéma Arabe. Ook staan wij stil bij het overlijden van de grote Marokkaanse acteur Mohamed Majd met een retrospectief programma van zijn werk, vanaf de jaren zeventig tot zijn laatste film uit 2012.

Het is inmiddels een traditie geworden bij Cinéma Arabe om niet alleen mooie films te vertonen maar ook bijzondere muziek te programmeren. Dit jaar nodigt het festival het spraakmakende duo Christian Boissel (piano en compositie) en flamencoster Rocío Márquez (zang) uit. Met hun adembenemende programma Arabesques brengen zij een hommage aan de Arabisch-Andalusische periode, aan de hand van gedichten van Federico García Lorca. Het optreden op 14 mei in Paradiso zal hun Europese première zijn. Op 15 mei staan ze in de Verkadefabriek, Den Bosch, en op 16 mei opent het festival in Rotterdam met een optreden van dit duo in LantarenVenster. U bent allen van harte uitgenodigd om intens te genieten van deze prachtige muziek en natuurlijk van alle bijzondere films.

Ik wens u een mooi festival toe.

Adel Salem
Festivaldirecteur

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl