Cinéma Arabe 2011

» Films 2011

Temidden van de Arabische revoluties en volksopstanden gaat Cinéma Arabe 2011 van start, en met het programma van deze vierde editie is het festival actueler en dynamischer dan ooit. Momenteel komt in het ene na het andere Arabische land de bevolking in opstand tegen haar autoritaire machthebbers, die er de afgelopen decennia voor hebben gezorgd dat de culturele, sociale en economische ontwikkelingen in deze landen nagenoeg tot stilstand zijn gebracht. Hier nemen de burgers geen genoegen meer mee. Wat al geruime tijd ondergronds borrelde, is aan de oppervlakte gekomen. Cinéma Arabe besteedt in de programmering ruimschoots aandacht aan die maatschappelijke onvrede en de verschillende uitingsvormen ervan. In films van de laatste jaren kondigt de revolutie zich als het ware al aan.

Dit jaar is Egypte kwalitatief sterk vertegenwoordigd. Films als Cairo Exit, Microphone, 6 7 8 en Egyptian Maidens laten op slimme en eigenzinnige manier zien hoe de nieuwe generatie filmmakers moeilijk bespreekbare thema’s in beeld brengt. Filmmakers en producenten zijn niet meer bang voor de ijzeren hand van het censuurapparaat, dat decennialang de scepter zwaaide in een politiestaat. Cairo Exit is een sterk voorbeeld van deze nieuwe weerbaarheid: de film is zonder toestemming opgenomen en werd in Egypte verboden.

Naast de vertoning van spraakmakende films organiseert Cinéma Arabe twee debatten rondom de thema’s “Family Matters” en “Arab Spring”. Speciaal voor het festival nodigt Cinéma Arabe ook de Egyptische band Massar Egbari uit. Deze band, te zien in de film Microphone, heeft tijdens de revolutie een belangrijke bijdrage geleverd aan de opstand in de stad Alexandrië. Zij zullen in Amsterdam en Utrecht optreden. Graag nodig ik u uit om naar deze mooie muziek te luisteren tijdens de feestelijke afsluiting van het festival in Amsterdam.

Adel Salem
Directeur Cinéma Arabe

Cinéma Arabe

Sphinx Art Productions
Van Hogendorpstraat 199-HS
1051 CA Amsterdam

Telefoon: +31 (0) 20 486 8008
E-mail: info@cinemaarabe.nl